Maagzuur Klachten

Maagzuur klachten; ‘’Welke klachten wijzen op brandend maagzuur en hoe weet ik of ik hier last van heb?’’

klachten die bij maagzuur voorkomenMaagzuur klachten zijn het gevolg van maagzuur dat vanuit de maag, de slokdarm in vloeit. Bij een gezond persoon blijf het maagzuur en de maaginhoud netjes in de maag en blijft de maag gesloten, maar bij mensen met maagzuur problemen wil dit nog wel eens opspelen. Terugvloeiend maagzuur en opkomend voedsel is in de meeste gevallen een teken van een niet goed werkende slokdarmsluitspier.

De slokdarm sluit spier gaat automatisch open wanneer we slikken zodat ons voedsel de maag in kan gaan maar soms opent deze zich ook op andere spontane momenten. Deze spontane openingen worden veroorzaakt door verschillende factoren, maar deze komen allemaal neer op het feit dat er een te grote druk op de maagopening staat waardoor de maag openingspier niet gesloten kan blijven en zich spontaan opent.

Dit heeft dus als gevolg die pijnlijke en vervelende maagzuur klachten omdat de slokdarm de zure substantie uit de maag niet kan weren. Deze is er niet tegen beschermd en raakt vaak geïrriteerd.

Hieronder volgen de meest vaak voorkomende maagzuur klachten, bekijk het lijstje en vergelijk deze met de klachten die jezelf ervaart rondom maagzuur.

Maagzuur klachten:

 • Zure opspelingen van maagzuur die steken veroorzaken in het gehele boven lichaam
 • (ook te voelen in de rug en op de borst)
 • Opkomend voedsel, vaak helemaal tot de keel
 • Een opgeblazen gevoel hebben
 • Last van winderigheid hebben
 • Zuur brandend na en tijdens het eten
 • Vermoeidheid en misselijkheid
 • Droge mond door verminderde speeksel aanmaak
 • Moeite met doorslikken van voedsel en drinken
 • Pijnlijk gevoel in de borst en in de keel
 • Het moeten laten van onfris ruikende, zure boeren die voedsel mee brengen
 • Het ervaren van steken in de borst die lijken op een (milde) hartaanval
 • Maagzuur dat ophoog komt tijdens het liggen, bukken, voor na en tijdens het slapen en sporten
 • Een vervelende en pijnlijke druk op de maag voelen

Dit zijn de meest bekende maagzuur klachten maar er kunnen meerdere maagzuur klachten voorkomen, die lijken op de hierboven omschreven klachten.

Zoals eerder in dit artikel al is beschreven, zijn maagzuur klachten in de meeste gevallen het gevolg van een niet goed sluitende slokdarm sluit spier. Uiteraard kunnen er ook andere oorzaken bij komen kijken, maar dit zijn dan meestal (aangeboren) ziekten of andere lichamelijke aandoeningen.

Zelf klachten van maagzuur tegen gaan?

Wanneer de maaginhoud door de slecht functionerende slokdarm sluitspier de maaginhoud niet ‘binnen’ kan houden, vloeit deze dus omhoog. Het openen van de maag kan vaker voor gaan komen wanneer de druk op de sluitspier groter wordt dan normaal waardoor maagzuur opspelingen verergeren. Vaak zijn dit zaken die we zelf stimuleren en die nauw verband hebben met ons dagelijkse eet en leefpatroon.

Zonder dat we het door hebben zijn we vaak zelf verantwoordelijk voor de zuurbranden en de gevolgen die maagzuur problemen teweeg brengen, zoals slokdarm ontstekingen, vernauwingen van de slokdarm en soms zelfs een verhoogd risico op slokdarmkanker.

Om dit soort ernstige gevolgen te voorkomen is het aangeraden om maagzuur klachten en maagzuur opspelingen te voorkomen in de toekomst, voordat deze onschuldige aandoening serieuzere vormen aanneemt. Lees hier hoe je maagzuur kunt behandelen en maagzuur kunt tegen gaan. Ook lees je hier meer informatie over direct toepasbare tips tegen maagzuur klachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *